30 van Almere

Keuze

Vandaag waren er meerdere leuke wedstrijden en ik vond het moeilijk om een keuze te maken. Ik heb in Joure gewoond en wil graag de Joustermerkeloop nog een keer lopen. Of de halve marathon in Texel, waar mijn ouders, ooms en tantes toevallig ook zijn dit weekend. Of de Posbankloop, die al lang op mijn verlanglijstje staat. Of de halve marathon in Exloo, waar ik vanwege het Schutrups loopcircuit al voor ben ingeschreven. Of de 30 van Almere, als lange tempoduurloop met het oog op de marathon (nog drie weken).

Ik besloot te kiezen voor de 30 van Almere. De zenuwen voor Amsterdam nemen een beetje toe en hier zou ik het meeste vertrouwen uit halen. Een lange training vind ik vrij saai, een georganiseerde loop daarentegen is handig!  De wedstrijd begint op zondagochtend om 11:00. Start/finish bij het topsportcentrum in Almere Poort.

Voorbereiding

Zaterdagavond om 19:45, was de wedstrijd Ajax - Zwolle. Misschien kon ik wel in Amsterdam blijven slapen, dat zou al een hoop schelen. Er reden bussen tussen Groningen en Hoogeveen, maar met de nodige (speciaal)biertjes en het gezelschap van Maarten vanaf Hoogeveen werd de reis nooit vervelend. Na de wedstrijd heb ik er denk ik verstandig aan gedaan om toch terug te gaan naar huis in Groningen. Het was inmiddels half 2 geworden.

De volgende ochtend zette ik mijn wekker op 7 uur en dan zou ik wel genoeg tijd hebben. Ik plan dat soort dingen niet echt van te voren. Wel had ik een kilobak lasagne gehaald van te voren natuurlijk en om 7 uur in de oven gezet.

Bij het bekijken van mijn reis werd ik eraan herinnerd dat er bussen reden tot Hoogeveen en dat ik niet eerder dan 10:50 bij het topsportcentrum kon zijn. Shit!! Was ik nou toch maar in Amsterdam gebleven! Ik moest mijn startnummer nog ophalen en 30 km lopen met al die stress van te voren door de tijdsdruk wordt een hel!

Maar ik was hierdoor de drukte ontlopen en om 10:55 had ik mijn startnummer opgespeld. Niet veel later gingen we van start. Er lag geen mat bij de start, de brutotijd telt.

Race

Bij het passeren van het bordje van 2 km gaf mijn horloge 1,8km aan. We liepen zelfs een extra stuk heen en terug om te zorgen dat de afstand klopte. Nou ja, dan zal ik wel te weinig meten. Ik heb vertrouwen in een verder puike organisatie. De 30 van Almere was toch een begrip? Ik vond dat er verrassend weinig deelnemers waren. Op zich is 30 kilometer ook niet een heel populaire afstand, bedacht ik mij.

Ik liep niet heel snel, ik probeerde ‘makkelijk’ te lopen. Het was de generale voor de marathon. Wat kan ik aan? Het parcours ging over vlak landschap en langs het IJsselmeer. Op zich was dit een redelijk saaie loop, waar ook niet veel over te vertellen valt. Ik liep makkelijk en rustig aan op een pace van 5:00. Op de marathon wil ik wel iets sneller, maar die paar seconden zouden niet zoveel uitmaken bedacht ik mij. Het is nu ook snikheet, en dan hopelijk niet. Na 18 kilometer nam ik mijn eerste gelletje, en na 23 kilometer mijn tweede en laatste. Ik kreeg last van mijn maag.

Het energiepeil ging snel omlaag. Hoe kan dit? Nu al? Dit moet aan mijn korte nacht hebben gelegen. De laatste kilometers waren zwaar, maar toch had ik nauwelijks verval. Ik stel me gewoon aan. Vanaf kilometer 28 was het echt aftellen. Ik eindigde met een pace van 4:55 gemiddeld. Maar ik eindigde in ieder geval. Dit ging niet makkelijk, mijn voorbereiding voor Amsterdam moet echt top zijn. Mijn tijd van 2:24 is prima, met het oog op de marathon. 3:25 zit er denk ik wel in.

Wel vond ik het erg jammer dat de afstand niet helemaal 30 kilometer was. Waar het mis is gegaan weet ik niet, maar alle lopers klokten 500 - 800 meter te weinig.

Simon


Top