Alkeloop

DE ALKELOOP GAAT GEWOON DOOR!!! DRINKPOSTEN VOLDOENDE TER VERKOELING

De Alkeloop maakt zich op voor de 46e editie!

Aldus de eerste regels op de website van deze run in Alteveer, vlakbij Hoogeveen. De man bralde uit de speaker dat het gemeten temperatuurrecord van 32o (1944) vandaag is verbroken.

Ook vorig jaar liep ik deze loop, samen met Carsten en Peter. Dit keer stond ik er alleen voor op de 10 kilometer. Nou ja, bekenden genoeg natuurlijk en mijn ouders waren er ook. Niet alleen als supporters, want mijn pa liep de 5 kilometer.

De Alkeloop kent dus twee afstanden: de 5 en de 10 kilometer. Nu is het parcours van de 5 in werkelijkheid 5,4 en die van de 10 is eigenlijk 9,8. Ik weet nog van vorig jaar dat dat een beste domper betekende, maar hoewel er vanwege de temperaturen ook toen geen goede tijden werden gelopen was dat niet zo erg.

Saillant detail is dat ik oud-team450-lid Koen dinsdagavond sprak in Groningen. Hij vroeg mij, met een knipoog, of de afstand wel echt 10 kilometer was, waarop ik antwoordde dat de afstand, zoals wij dat noemen, een “Koen’s-10” is.

De start bevindt zich in Alteveer aan de rand van een groot veld. Op dat veld staat een grote feesttent; het is deze week feestweek in Alteveer-Kerkenveld. Vandaag was er een zonnige en gezellige dorps- en rommelmarkt met hobby’s, proeverijen, creatief & brocante. Ook zullen er diverse demonstraties worden gegeven, o.a.: boogschieten, bamboestieken, workshop djembé en een kermis. En natuurlijk vanaf 17:45 uur de Alkeloop. Het kwam er eigenlijk op neer dat het veld vol stond met mensen op campingstoelen en een barretje waar je voor een euro een gekoeld flesje Amstel kon kopen.

Het parcours is een klein lusje van 300 meter in Alteveer en een vierkant van bijna 3 kilometer over een fietspad, door Kerkenveld en over een zand- en grindpad c.q. beschut bomenlaantje. Niet een heel snel parcours; het is lastig om één tempo vast te blijven houden. Dit rondje deden de 10-kilometerlopers drie keer.

19:15 uur. Ik schrok van het startschot en had mijn horloge nog niet ingesteld. Ik liep dan ook een paar seconden later dan de rest over de startstreep. Ik besloot rustig van start te gaan en verder niet op het horloge te kijken.

Na een kilometer, in Kerkenveld, hadden mensen een tuinsproeier op de weg gericht waar je doorheen kon lopen als je wilde. Heerlijk. Daar was ook de eerste drankpost, en 500 meter verderop nog een. Voordat we het zandpad opdraaiden stonden een paar jongens met een Supersoaker 3000 klaar. Ook bij start/finish werd water aangeboden. Had ik al gezegd dat we dit rondje drie keer deden? Ik vond het perfect geregeld.

Het eerste rondje heb ik relaxed gelopen. Ook het tweede rondje liep ik tamelijk soepel en probeerde wat krachten te sparen voor de slotronde, waarin ik nog een beetje heb aangezet. De nettotijden:

Ronde 1: 15:05
Ronde 2: 14:55
Ronde 3: 14:40

Een totaaltijd van 44:40 met een pace van 4:33, doorgerekend naar de 10 kilometer zou dit dan 45:30 zijn. Absoluut geen snelle tijd voor mij, maar hier zat niet meer in en ik heb ontzettend lekker gelopen. Als ik mij bedenk dat ik in Eelde, Ruinen, Borger en tijdens de Alkeloop van vorig jaar tijden heb neergezet van 46 minuten of meer vanwege de hitte en helemaal stuk ging, was dit gewoon een geslaagde run. Een persoonlijk record in de klasse “loopjes in tropische temperaturen”.

Morgen gelijk een poging om dát record aan te scherpen, tijdens een hete Wiekloop in De Wijk.

Simon


Top