Bikkelloop Zuidwolde

Afgelopen zondag was het zover, mijn debuut op de Bikkelloop in Zuidwolde. De voorbereiding was niet geheel optimaal. Een vrijgezellenfeest met de nodige drankjes en Highlandgames hadden ervoor gezorgd dat mijn lichaam enigszins in de herstelmodus zat. Enfin om 12.23 stapten Simon en ik in de trein vanuit Groningen naar Hoogeveen om vervolgens per auto naar Zuidwolde te rijden. Daar aangekomen konden we gelijk ons startnummer ophalen en beginnen aan de warming-up. De 5km wedstrijd was al aan de gang en de eerste lopers waren al binnen in snelle tijden. De weersomstandigheden waren ook uitermate gunstig. Weinig wind en niet al te warm. We besloten om onze warming up langs het parcours te doen. We liepen de langzamere goden van de 5km wedstrijd tegemoet waarvan je bij een aantal lopers het idee had dat ze elk moment konden sterven.

Na 2km warming-up vond ik het wel welletjes en maakte nog wat praatjes met bekende medelopers. Simon deed er nog 1km extra bij als warming-up. Om 14.49.57 klonk het startschot en mochten wij gaan jagen op de vrouwen die om 14.45.00 waren gestart. Ik besloot om snel te starten en nestelde mij in een grote groep lopers die ook allemaal de eerste 2 kilometer in 4.16 liepen. Ik hoorde om mij heen een paar mannen met elkaar praten dat ze in 43 laag binnen wilden zijn. Dit leek mij wat teveel van het goede en besloot mijn eigen tempo iets te laten zakken om niet kapot te gaan. Na de eerste ronde begonnen de benen al behoorlijk zwaar te voelen. Ik dacht echter aan uitspraken van Henk en Simon dat je deze fase van vermoeidheid kan overwinnen door het verstand op nul te zetten en door te stampen.

Ik besloot dit een keer uit te proberen. Twee kilometer verder voelden de benen plotseling een stuk beter. De groep mannen van de 43 minuten liepen ook niet ver voor mij. Met nog 2 ronden voor de boeg besloot ik mijn ritme langzaam te verhogen. Ik kwam echter niet veel dichterbij de groep. Kijkende op mijn horloge liepen de kilometer tijden ook op naar 4.30. De moed zakte mij enigszins in de schoenen. Echter de doorkomst van de derde ronde zag ik op de wedstrijdklok dat ik juist wel op een schema voor een 43er liep, mits ik de laatste rond kon blijven doorstampen. Ik heb vervolgens mijn horloge overgeschakeld op het aantal minuten dat de wedstrijd al bezig was. Mijn GPS was blijkbaar niet geheel optimaal meer, dit probleem speelt zich helaas wel vaker af de laatste tijd. Aangezien dit erg misleidend en ook demotiverend is tijdens de wedstrijd moet ik mijn horloge blijkbaar updaten volgens Polar. Hopelijk helpt dit, aangezien ik tijdens de halve marathon van Amsterdam grote plannen heb. Maar goed, terug naar de wedstrijd.

Tijdens de laatste ronde besloot ik om alles te geven wat ik had en bij uitkomst van het laatste rechte stuk zag ik dat een 43er tot de mogelijkheden behoorde. Met een ferme eindsprint kwam ik in 43.25 over de finish. Na een kort moment van kokhalzen voegde ik mij bij Simon die een fantastische 41.05 liep. Concluderend kan ik stellen dat een avond met veel drank blijkbaar goed is voor pr’s. Gelukkig is de 4mijl volgende week zondag om dit nogmaals uit te kunnen proberen. Een 27 laag moet dan zeker tot de mogelijkheden behoren afhankelijk van de drukte tijdens de loop en de hoeveelheid bier op de zaterdagavond. Om mijn verhaal af te sluiten, en er eigenlijk ook voor wil zorgen dat veel mensen deze pagina en de blogs blijven lezen, wil ik nog benoemen dat het ontzettend jammer was dat Maarten Thalen niet kon deelnemen aan deze wedstrijd.

Jan-Willem


Top