Dam tot Damloop I

Vandaag, 18 september, stond al lang in onze agenda's en team450 was vandaag ruim vertegenwoordigd bij de Dam tot Damloop. Peter moest helaas op dokter's advies de strijd voortijdig staken.

Geen van ons had een scherpe tijd staan op deze bijzondere afstand van 10 mijl (16,09 km). Het zou daarom PR's gaan regenen! Dat belooft wat.

Ik liep vorige week niet geheel fit de Bridge to Bridge in Arnhem en liep daar naar een tijd van 1:18. Vorig jaar liep ik hier 1:15 en ik wilde dit keer een tijd van 1:11 lopen. En dan 1:11:11 omdat dat mooi lijkt. Redelijk ambitieus voor mij, maar ik heb in een training al wel eens zo hard gelopen en tijdens een wedstrijd van een halve marathon ook al eens.

Op de heenweg tikte ik 2L cola achterover, in Amsterdam dronk ik kort voor de start nog een blikje Red Bull en een flesje Isostar. Lijkt wat gek misschien, maar met deze voorbereiding hoef ik niet te drinken onderweg.

De zon begon te schijnen en het werd warm. Nee toch.. om 2 uur stonden we klaar in het startvak en Jan-Willem, Maarten, Jeroen (broer van Maarten) deelden elkaars streeftijden. Jeroen ging weg op 1:10, ik op 1:11, JW op 1:14 en Maarten op 1:30. Maarten had natuurlijk de marathon van vorige week nog in de benen. Ik zei dat ik de eerste twee kilometer rustig met de stroom mee zou lopen om daarna te versnellen.

Terwijl Annemarie Thomas de warming-up verzorgde en wij de laatste rek- en strekoefeningen deden tikte de klok snel af naar deze toch wel spannende race. Ik ben 10 kilometers gewend, maar kom in het algemeen wel beter uit de verf op de langere afstanden.

Het startschot klonk. Ik was niet naar voren gekropen en ging lekker met de stroom mee. Het tempo lag laag op 4:50-5:00 waar ik hoopte op 4:40 te kunnen lopen. En toen kwam de beruchte IJ-tunnel. Ik rolde soepel naar beneden en had Jeroen en Jan-Willem nog naast me lopen. Het 1 km punt was net geweest en ja hoor. Veters los. Ik besloot te wachten tot na de tunnel en bij het 2 km punt heb ik ze snel gestrikt. Het lukte mij om weer aan te haken bij Jeroen.

Je gelooft het niet, maar na 3 kilometer schoot mijn veter potdorie weer los en een dubbele knoop zou dat wel voorkomen voor de rest van de race. Dat deed het ook gelukkig. Omdat ik weer even stil moest staan had Jeroen een gaatje geslagen en JW liep nog achter mij.

Ik pakte mijn ritme op en liep gestaag door. De eerste kilometers waren niet gegaan zoals ik wilde en ik gooide het gas weer open. Ik werd niet meer ingehaald. Ik nam een persoon in het vizier en liep daar naar toe. Eenmaal daar maakte ik weer een nieuw persoon doelwit enzovoorts. De laatste 10 kilometer liep ik sneller dan dat ik de 10 km liep in Winschoten vorige week.

Ik eindigde in 1:12:11 en dus precies een minuut boven mijn voorafgestelde doel. Maar ontevreden was ik allerminst. Op de eerste kilometers was winst te behalen, maar ik weet niet of ik de rest dan zo sterk had kunnen lopen als ik nu -voor mijn doen- heb gedaan. Het was een dik PR én ik heb het gevoel dat er nog ruimte is voor verbetering. Prima!

Henk liep 55 nogwat (!). Dat belooft wat voor volgende week Berlijn. Michel liep 1:07. Jan-Willem 1:16. Carsten liep 1:18. Maarten 1:24. Allen liepen we een PR en niemand viel tegen vandaag. De pilsjes erna smaakten ook prima. Wat een prachtig evenement.

Volgend jaar natuurlijk weer, en dan is Peter er ook weer bij. En Jesper. En Rowan.

Simon


Top