Maximapark Seizoensloop

Zondagochtend 18 december, tijd om nog een loopje te doen voor de kerst en nog in het oude jaar. De laatste 10 km is alweer 2 maanden geleden, dus het werd weer tijd. Timing: na een weekje Engeland en de dag na Feyenoord - Vitesse (3-1 winst, lekker), niet perfect, maar het was droog en een graadje of 8, dus het kon ook zeker minder. De te kloppen tijd was 39:03 voor een PR.

Carsten van Maasacker was speciaal uit Amsterdam gekomen om mede Team450 te vertegenwoordigen bij deze race. Prachtig. Jammer dat Maarten Thalen er geen 3-koppige start van wist te maken, maar uit Groningen moet je dan ook wel erg vroeg vertrekken. Niettemin, twee heren van team450 aan de start. Naja, twee heren van Team450 die het startschot zagen. Michel Bruins moest 's ochtend zijn broodje ei nog opeten toen Carsten zich al meldde aan de Spinozaweg. Een ietwat optimistisch tijdsschema van ondergetekende zorgde ervoor dat de twee heren beide het startschot van een metertje of 100 moesten meemaken, in plaats van in het startvak.

Desondanks wist Michel zich al na 2km in de kopgroep te melden en na 3km al de koppositie te pakken. Tot dan toe werden een 3:27, 3:43 en 3:42 ogenschijnlijk gemakkelijk gelopen, maar richting de 4km was de sjeu al wat uit de benen en was de ronde nog niet eens op de helft. Het bordje "5km linksaf" lonkte dan ook als een koud pintje op een hete zomerdag.

Gelukkig is opgeven niet een woord wat je in de Drentse opvoeding wordt meegegeven, dus doorkachelen was het devies. Bovendien werd de koppositie nog behouden en met een late start betekende dat een gegarandeerde netto voorsprong. Na 2 slappe kilometers werd het dan toch helaas tijd om de koppositie weer terug te geven aan Koen de Lange, mede oprichter van sportrusten.nl en de marathonrevolutie (train niet meer dan 14km). Sluw als een vos probeerde ik hem niet verder dan een halve minuut te laten uitlopen, waardoor een netto winst nog in het verschiet lag. Dit bleek later geen officiële winst te betekenen, maargoed, tijdens de race was het een mooie motivatie om nog eens extra hard op het tandvlees te bijten. In de laatste 4km sloten er nog 3 andere lopers aan en bleef het tempo stabiel. Door een stevige laatste eindsprint werd de finish als tweede gepasseerd, met een doorkomsttijd van 38:36. Dit bleek netto 38:07 te zijn... net niet genoeg voor een eerste plek in netto tijd. Later werd uitgelegd dat de bruto tijd überhaupt altijd bepalend is voor de podiumplekken om dit soort streken te voorkomen. En overigens was er helemaal geen podium, maargoed, daar merk je bitter weinig van tijdens de wedstrijd.

Al met al, een mooie tijd; een minuut van het PR af en met de brede straat waar je op loopt, blijft het een mooie run. Op naar de snertloop en Egmond!

Michel


Top