Run Winschoten

Na het succes van vorig jaar, maar het net niet behaalde doel van 450 minuten moest er een herkansing plaatsvinden. Al vrij snel na vorig jaar besloten we ons dan ook in te schrijven. Met dezelfde kwalificatie-eisen werd het hele jaar succesvol gelopen en getraind. Dus we waren er klaar voor. Voor dit jaar was er zelfs een sponsor geregeld: Winteb (www.winteb.nl) een bedrijf uit Winschoten dat beluchters/ontluchters maakt voor schepen. Albert (de sponsor) had een kar met drinken, een goedgevulde tap, hapjes en een barbecue, dus eten en drinken voor iedereen en genoeg bier om Winschoten niet nuchter te hoeven verlaten. Maar voor daarvoor van genoten kon worden, moesten we nog wel even een rondje van 10 kilometer door Winschoten afleggen. Een half uur na het startschot voor de mensen waarbij toch wel een steekje los moet zitten, de sololopers van de 100km, mochten wij van start. Anders dan vorig jaar werd het team door een drietal afzeggingen gecomplementeerd door drie gastlopers die zich vanaf vandaag ook Team450 leden mogen noemen!

Rutger, een gastloper uit Amsterdam en goede kameraad van Michel had ‘sochtends grote verhalen over zijn loopvermogen. Ook in deze omstandigheden zou hij wel even een top tijd neerzetten. Hij bleek zijn grootspraak van de ochtend waar te kunnen maken en finishte in een onverwacht snelle 46:19.

Freek, de tweede gastloper uit Amsterdam en wederom ook goede kameraad van Michel had nog mooie woorden over gelopen marathons in Brussel. Dan mag zo’n kippeneind door Winschoten geen probleem zijn toch? De verwachtingen waren dus hoog. Ook deze werden waargemaakt. Boven de verwachting passeerde hij zelfs in 43:12.

Michel was na Henk gedoodverfd favoriet en eigenlijk verzekerd van de zilveren medaille. Maarja, een favorietenrol brengt ook druk met zich mee. Van tevoren klonk Michel positief, maar de trilling van zenuwen was hoorbaar in zijn stem. Tijdens de ronde kon hij dit klaarblijkelijk omzetten in snelheid, want als 2e persoon ooit in Team450 dook hij vandaag onder de magische 40 minuten grens in 39:33.

Irma, de vriendin van Michel, ook een gastloper mocht als 4e van start. Ze was de last-second invalster voor een van de lopers die dit weekend vader zou kunnen worden. Als iets minder getrainde in de groep was haar doel 55 minuten. Dat ze in deze warme omstandigheden binnen die grens passeerde was weer een stap dichterbij het doel. Haar tijd, een knappe 54:15.

Henk had ‘sochtends voor zijn atletiekteam een 32:59 geklokt, een dik PR, maar dat telt natuurlijk niet. Het gaat om de tijd gelopen tijdens ronde 2, die op verzuurde en lege benen voltooid mocht worden. Dat er desondanks een scherpe tijd uit kwam rollen verbaasde eigenlijk niemand behalve Henk zelf. Houd toch op met die hoge latten. De marge is weer aan onze zijde door de tijd van 35:28.

Rowan wilde vandaag een scherpe tijd en het liefst een PR neerzetten. De training voor de marathon van Amsterdam had haar de afgelopen tijd geen windeieren gelegd. In deze omstandigheden een PR lopen is echter bijna niet te doen, maar een scherpe tijd werd het. Ze gaf het stokje door na 47:52.

Simon had zijn huis opengesteld voor alle gastlopers en had zich aangeboden laat te lopen, een genereuze actie dat door iedereen gewaardeerd werd. Het leidde er echter wel toe dat hij op het heetst van de dag mocht lopen en dat terwijl hij na eigen zeggen een slechte warm-weer-loper is. Dat hij veel over heeft voor het team bleek maar weer eens. Ondanks de hitte passeerde hij in 43:44.

Jan-Willem had vrij recent zijn positie op de ranglijst verloren aan Peter en was erop gebrand om deze terug te pakken. Of hij dat kon in deze hitte was te bezien, het maakt het er in ieder geval niet makkelijker op. De temperatuur bleek toch te belemmerend, maar ook hij presteerde het om marge te pakken op het schema. Hij lanceerde Carsten na 44:58.

Carsten had in de voorbereiding zeer grillig gelopen. Een reële verwachting was er dan ook niet. Zelf had hij er ook weinig vertrouwen in en vreesde voor een tijd boven de 50 minuten. Dat er een duveltje in een doosje schuilt bleek. Hij kwam dan ook met een grote glimlach over de finish in 47:03.

Peter moest nu onder de 47 minuten duiken. Hij is niet een groot fan van deze temperaturen en hij had in de ochtend nog een wedstrijd gevoetbald. Toch weten we dat Peter onder ideale omstandigheden een 44'er in de benen heeft. Hij heeft vrij recent zijn PR nog aangescherpt, dus qua vorm zou het goed moeten zitten. Vol spanning was ons voltallige team aanwezig bij de finish. Na 45 minuten werd het spannend, maar hij bleek nog over goede benen te beschikken en passeerde als slotloper de meet in 46:39.

Gedurende de wedstrijd werd langzaam aan duidelijk dat wij als team in de categorie bedrijven zouden winnen. Verbazing alom, maar wij wilden ons doel, dat vorig jaar niet behaald werd, nu wel eens halen. Toen Peter met zijn tijd de eindklok stopte op 7:29:04 ofwel 449 minuten en 4 seconden barstte het gejuich los. De tap kon nu voor iedereen open, de barbecue nog hoger. Lekker genieten van het mooie weer en wachten op de prijsuitreiking. Ja, een heuse prijsuitreiking voor het voltallige Team450!

Veel van ons hebben boven verwachting snel gelopen. Het parcours is misschien niet heel snel, maar de vele drank- en sponsposten, samen met de enthousiaste toeschouwers die heel ruim vertegenwoordigd waren hebben voor de snelle tijden gezorgd.

Het was weer een mooie en bovenal geslaagde dag. PR’s gesneuveld, het teamdoeal behaald, het hoogste treetje van het podium mogen betreden, maar vooral gezellig gehad. Onze dank gaat uit naar de organisatie, onze drie gastlopers en natuurlijk naar onze sponsor!

Op naar volgend jaar!


Top