Run4Educaided

Een thuiswedstrijd, een wedstrijd vol met PR's, dat zou de Run4Educaided moeten zijn. Vol goede moed gingen de 4 mannen, Simon, Peter, Jan-Willem en Henk dan ook richting Kardinge (Groningen) deze zondag. Het weer was wel eens beter geweest. Regenachtig, winderig, maar voor een loop in juni niet eens zo heel erg. Het had ook 30 graden kunnen zijn en ja, wat is dan beter?

Bij de start lagen de routekaarten klaar en daar zag Henk tot zijn verbazing dat de 10, die normaliter de 10 kilometer aangeeft, niet in de buurt van de finish lag. Er werd nagevraagd of dit klopte en tot nog grotere verbazing werd er gereageerd met:"Ja dat klopt, maar het valt nog wel binnen de marges." Niemand die overigens de marges kende. De droom van PR's viel dus in duigen. 510 meter meer bleek de route te zijn. Voor ons lopers betekent dat dat er een aanscherping van meer dan 2 minuten van de PR's zou moeten volgen om zonder correctie tot nieuwe records te komen. Als dan ook nog blijkt dat delen van het parcours over grasland (modder) en natte schelpenpaden gaat, dan is het duidelijk. Geen records in Groningen vandaag.

Dan maar een lekker loopje toch? Het deelnemersveld was niet zo groot. Voor Henk behoorde zelfs een podiumplek tot de kansen. Er waren slechts 2 concurrenten, de strijd om posities was eigenlijk het enige. Vlak na de start bleek dat de koppositie niet in het verschiet lag. De favoriet, die uiteindelijk ook met overmacht won, vetrok met splits van 3:20 - 3:25. Henk volgde op gepaste afstand, maar had de tweede plek vrij snel veilig gesteld met openingssplits van 3:45 - 3:50. Omdat er geen PR meer te behalen viel, het gat met de koploper te groot was om nog dicht te lopen en de voorsprong op de nummer 3 ook te groot was om nog te verliezen werd er besloten rustig aan te lopen. De grens opzoeken en een verzuringseindsprint waren niet nodig. De tweede plek was binnen: 39:57.

Dat was natuurlijk niet het enige. Hoewel er voor Simon en Jan-Willem ook geen PR in het verschiet lag, was er wel degelijk de strijd voor de onderlinge positie. Jan-Willem wilde er een tactische race van maken. Simon had daar geen zin in en besloot met openingssplits richting de 4:00 te vetrekken en direct een gat te slaan met Jan-Willem. Die tactiek werkte, Jan-Willem liet Simon vertrekken en had voor zichzelf besloten er een leuk loopje van te maken. Simon kwam binnen met een tijd van 46:30, Jan-Willem met 49:46.

Als laatste deelnemer had Peter zich verheugd op deze thuiswedstrijd. Het debacle van Leeuwarden, zo mag dat wel genoemd worden, moest gerevangeerd worden. Als enige kandidaat behoorde voor Peter een PR wel tot de mogelijkheden. Halverwege gebeurde er echter iets unieks. Peter vond het loopje zo makkelijk gaan, de omstandigheden, maar vooral de omgeving zo mooi dat hij besloot om toeristisch het bos nog wat meer te bekijken. Door een verkeerde afslag te pakken maakte hij de route, die toch al 510 meter te lang was, nog langer te maken. Runkeeper gaf op het eind maarliefst 11,1 kilometer aan. Na een aantal wandelstops (gelukkig van luttele seconden per keer) kon Peter zichzelf nog wel motiveren de finishlijn rennend te behalen. Leeuwarden kan gelukkig de geschiedenisboeken is, een nieuw PR: 57:04. Meer dan 6 minuten sneller! En dat met een extra kilometer afgelegd.

Om aan te geven hoe de vorm van de mannen was is hieronder de gecorrigeerde tijd van 10,51km naar 10km(officieus): Henk: 38:00, Simon: 44:15, Jan-Willem: 47:21, Peter: 54:18 (en dat met een omweg!).

Gezien de gecorrigeerde tijden zit de vorm voor alledrie wel goed. Volgende week in Appingedam dan maar revanche!

Henk


Top