Singelloop Hollandscheveld I

Singelloop Hollandscheveld, na anderhalve maand veel omvang getraind te hebben even kijken of er nog een beetje snelheid inzit. De singelloop in Hollandscheveld is daar normaliter een zeer geschikte loop voor. Niet een heel snel parcours (4 rondjes van 2,5 met toch wel wat bochten), maar qua veld en gezelligheid altijd een toploop. Dit jaar was het deelnemersveld wat minder dan de voorgaande jaren doordat de sponsor van HAC63 deze week ook een 4mijl organiseert, waardoor een aantal snelle mannen ofwel verstek liet gaan of de 5 liep in plaats van de 10. Het mocht de pret in ieder geval niet drukken. Met veel publiek en redelijk goed weer was het een mooie dag.

Anders dan andere loopjes zou ik vandaag niet weggaan met een tijd in mijn hoofd. Normaal gesproken zou ik hier zeker op een 32 jagen, maarja (laten we ook maar meteen reclame maken: www.kefir.nl en www.yoghurt.nl) Bert daagde mij uit de lokale held Henry Rutgers te verslaan in zijn thuiswedstrijd. Als dat zou lukken zou hij mij met eerdergenoemde bedrijfjes sponsoren (ja Bert, belofte maakt schuld :-D ), dus vandaag was de strategie zolang mogelijk bij Henry in de buurt blijven en hopen dat hij niet een al te beste dag zou hebben. Een stabiele 32 loper die nog wel eens een 31 wil aantikken is normaal gesproken toch wel 2 maatjes te groot voor mij.

Bij de start naast Henry en Harm Jan Martens (33:10 in Appingedam) zag ik geen snelle lopers, maar een snelle Eritreër sloot zich bij Henry en mij aan. Harm Jan volgde niet, dus met een groepje van 3 man schoten we de eerste ronde door met een 3:08 openings- en 3:12 tweede kilometer. Normaal zou ik hier al wel gas terugnemen, maar het liep relatief eenvoudig (eindelijk profijt van al die omvang?). De tweede ronde ging het gas er wat af en ik twijfelde of ik het tempo wat zou pushen, maar zo vaak volg ik Henry niet in zijn spoor. Afwachten nog even, het is tenslotte nog een helft. Als dan in de derde ronde het gas nog wat teruggaat en halverwege Henry zelfs moet lossen durf ik nog niet aan te zetten. Als ik te vroeg aan zou zetten en kapot zou lopen achtte ik de kans groot dat Henry wel terug zou komen. Hij heeft vaak een sterk eind, dus krachten sparen en aanzetten in de slotkilometers was mijn devies. De laatste ronde is Henry echt gezien, de omroeper meldt dat het gat 9 seconden is bij de doorkomst. Mijn benen voelen sterk, heel sterk, dus ik heb het gevoel dat ik nog wel slotkilometers onder de 3:10 kan lopen, dat loopt hij niet meer dicht.

Als ik tussen km 8 en 9 licht aanzet merk ik dat de Eritreër ook nog frisse benen heeft. Met wat tempowisselingen test ik hem iets en ik merk dat het een volle eindsprint gaat worden. Bij 9,5 draai ik het gas er dan ook vol op, maar een slotkilometer van 3:08 en de eindsprint waren niet sterk genoeg voor een eerste plek.

Qua resultaat dus zeker tevreden en hoewel er vandaag geen PR gelopen is voelde de loop lekker. Eigenlijk de hele race ‘makkelijk’ gelopen. Had Henry frisse benen gehad (achteraf met hem gesproken en hij meldde net teruggekomen te zijn van een blessure), was het resultaat waarschijnlijk heel anders geweest. Of waarschijnlijk, mijzelf kennende, qua tijd hetzelfde maar dan compleet verzuurd… ;)

Volgend jaar ben ik er in ieder geval weer bij. Mooie loop, goede organisatie en gezellig publiek!

Henk


Top