Univé stadsloop Appingedam

Tot op de meter nauwkeurig, een gecertificeerde afstand van 10.000m. Na het debacle van Kardinge, zo mag het toch wel genoemd worden, gingen Simon, Jan-Willem, Peter en Henk naar Appingedam. Het was een warme dag, felle zon en een kleine wind. De temperatuur van 26-27 graden kon nog wel eens roet in het eten gooien, maar als er vandaag geen PR's zouden vallen hebben de heren het toch vooral aan henzelf te danken. De vrijdagavond doorkomen met de nodige pilseners kan nou niet echt onder de noemer "goede voorbereiding" vallen.

Het pittoreske stadje is helemaal uitgelopen voor, voor wat het lijkt, de happening van het jaar is in Appingedam. Overal staan mensen de warmlopende hardlopers aan te moedigen. Aan de sfeer zal het dan ook niet liggen. Bij het inschrijven gaat Henk als enige voor de wedstrijdcategorie. Om te voorkomen dat er geslalomd moet worden tijdens de eerste kilometers lijkt dit een goede beslissing. De wedstrijdlopers starten echter wel 45 minuten eerder en de maaltijd is nog niet volledig verteerd. Na een wat ongemakkelijke start (toch wat geslalom) speelt de maaltijd wat op na een kilometer of 3. Gelukkig is de steek niet heel erg en kan er doorheen gelopen worden. De doorkomsttijd van 18:32 belooft veel goeds. Simon had Henk op een kratje gezet met een <37:30 tijd. Dat zit er zeker in. De tweede ronde gaat echter veel zwaarder. De temperatuur nekt Henk toch wat en een eindsprint, normaliter een sterk wapen in het arsenaal van Henk, zit er nagenoeg niet in. Er kan slechts met seconden versnelt worden en de eindtijd luidt dan ook: 37:32. De 6k en 7k splits van boven de 3:50 waren funest. Wel een PR! Geen kratje...

Als dan de recreantenloop begint (die de mannen bijna misten omdat ze niet wisten waar het startvak was) is de temperatuur al wat gezakt. Het maakt het wat aangenamer om te lopen. Simon, Jan-Willem en Peter gaan van start. Ook voor hen staan er kratjes in het verschiet. Simon zal daarvoor onder de 43:30 moeten lopen, Jan-Willem onder de 44:30, of sneller dan Simon en Peter zal een tijd onder de 50:00 moeten klokken. Henk heeft een ideale positie gekozen om de mannen aan te moedigen, net na de start/finish. Zo is er overzicht over de hele lopersgroep. Als Simon dan ook doorkomt (tussentijden onbekend doordat de exact starttijd niet bekend is) met een soepele tred en als eerste lijkt alles nog zoals het hoort. Even later komt boven alle verwachtingen Peter ineens langs rennen. Dan gaat de telefoon. Jan-Willem is uitgestapt vanwege een blessure! Niets aan te doen, de andere 2 gaan verder. Lopen doe je immers voor jezelf. Dan de finish maar opzoeken en hopen dat de mannen de kratjes nog kunne verzilveren.
Tik, Tak, Tik, Tak, Tik, Tak. Nog geen Simon. De klok staat dan al op 46 en volgens Jan-Willem werd er een minuut of anderhalf later gestart. En dan uiteindelijk komt Simon de hoek omzetten. Het ziet er minder soepel uit. De klok staat op 46:21, niemand weet of het voldoende is. Nog even geduld hebben, Peter moet ook nog binnenkomen. En dan, tot ieders verbazing, komt na 51:01 Peter de finishlijn over. 

Peter heeft in ieder geval een PR, voor Simon is dat de vraag. Maar de kratjes. Zijn ze behaald? In de auto terug wordt de uitslag pagina continu ververst, maar het duurt langer dan normaal voor de eindtijden bekend zijn. Dan komt de einduitslag dan toch. Simon: 44:34 een PR! Peter: 49:19! Een PR! KRATJES! en misschien nog wel het allermooist... Maarten Thalen gedegradeerd naar plek 5, Peter in de top 4! Wie had dat verwacht!

Er kan dan ook gezegd worden dat Appingedam het succesverhaal van Peter Vaartjes is geworden.

Op naar de volgende!

Henk Kramer


Top