Zeemijlenloop

Om half 3 pas de wedstrijd én een uurtje langer slapen door de wintertijd, meer uitgeslapen kun je niet aan de race beginnen.

De Zeemijlenloop in Delfzijl is een wat rare afstand (11,112km) dus een richttijd heb ik niet echt, en de tijd is niet zo belangrijk. Maar vorig jaar liep ik 49:25 en daar wil ik wel onder duiken. En dan nog iets. Zo'n 80 leerlingen van het Eemsdeltacollege, waar ik docent ben, liepen ook mee. De halve afstand (5,556km). Stiekem wil ik dus gemiddeld wel harder lopen dan de leerlingen. Vorig jaar lukte dat, maar ik heb de leerlingen flink uitgedaagd het afgelopen jaar.

Met de auto ging ik op pad, 14:00 aankomsttijd. Ik deed mooi rustig aan, cruise control exact op de maximum snelheid en lekker meeblèren met de radio.

Een stuk autoweg tussen Veendam en Siddeburen (N33) lag eruit en dus moest ik een stukje omrijden via de A7. Ik volgde de omleidingbordjes, die ik na Winschoten kwijtraakte. Google Maps zou mij wel verder helpen. Ik zocht de route uit via de A7 en vervolgde mijn weg. Geen stress. Verwachte aankomsttijd 14:20. Ik miste kennelijk een zijstraatje, Google herberekende mijn route en bracht mij weer naar de N33. €£÷××$@!.

Vloekend belde ik mijn collega op dat ik te laat zou komen. Ik haastte mij door het verkeer op gevoel. Mijn hartslag was nu al 180. En ik moest naar de wc. Maar geen tijd!

Om 14:35 kwam ik aan bij de atletiekbaan. Veel te laat. De hardlopers waren al weg, de wandelaars waren al weg. Ik had de hoop al opgegeven. Voor niks naar Delfzijl, bah. Nou ja, leerlingen supporten! Tot mijn collega, die alles had geregeld voor leerlingen en docenten van onze school, met mijn startnummer kwam aangesneld. Snel spelde ik het nummer op en liep naar de start. Mensen moesten lachen.

Ik moest wandelaars inhalen, het publiek liep al over de weg en auto's reden over het parcours. Mensen aan de zijlijn vroegen zich af of ik al met ronde 2 bezig was.

Na bijna 2 kilometer haalde ik de eerste hardlopers in. Zo ging dat de hele race door. Ik haalde leerlingen in, ouders van leerlingen, ik werd toegejuicht door leerlingen, ouders en collega's. Heel gaaf.

Lopers die ik in tweede ronde voorbij snelden vroegen of ik een pilletje had gehad. Na 58:08 kwam ik over de meet. Mijn nettotijd moet rond de 49:17 liggen, dat klokte ik zelf. Dus 8 hele seconden sneller dan vorig jaar! Maar de marathon van Amsterdam zit nog wel in de benen. En oh ja, ik moet nog naar de wc!!

Toen de uitslagen online kwamen stond mijn tijd er niet tussen. Ik heb de organisatie gemaild. Ze konden het verschil tussen netto en bruto vast niet verklaren. Ik liep sneller dan alle recreanten, maar in de categorie M30 wedstrijdlopers liep ik middenmoot. Afwachten.

Er waren twee leerlingen sneller dan mijn halve tijd en het was een ontzettend grote groep leerlingen die meedeed. Ik kan in alle gevallen trots terugkijken op dit "leerlingenuitje".

Simon


Top