Over Ons

Waarom lopen deze mannen?

Nou, 12 September was het dan zover!

Het weer is goed en de 10 jongens hebben er zin in. Ja, zelfs ik als geblesseerd lid van TEAM 450 keek uit naar vandaag. De 9 lopers worden vandaag gecomplementeerd door Rowan, de sportieve vriendin van Henk. Aan het eind van de rit laat ze de te zenuwachtige Carsten van Maasacker en vaak iets te luie, zo ook vandaag, David Boschman achter zich. Ik had het vandaag niet beter kunnen doen dan Rowan en ze toonde zich een waardige vervanger, thanks!

Onze snelste loper begint vandaag aan de eerste van de in totaal tien rondes die we lopen als team. Henk Kramer klokt een vierde tussentijd (35:26) in het algemeen klassement. Hiermee zet hij TEAM 450 virtueel op de eerste plaats bij onze eigen categorie 'overig'. Na Henk volgen Rowan, Simon en Koen. Het fanatieke viertal zoekt vandaag hun grens op en ze eindigen alle vier met een PR op de klok in Winschoten. Voor Koen Dunsbergen minder bijzonder dan de overige drie, hij had immers geen geldige kwalificatierun van 10KM gelopen en dus zal iedere tijd een PR zijn voor hem. Ditzelfde geldt voor de niet helemaal fitte Michel Bruins. De Business Analyst van Bol.com is er zelf niet van overtuigd dat hij helemaal is hersteld van zijn blessure maar klokt wel een scherpe tijd van 46:17 met een enkelbrace. Dat belooft wat wanneer Michel volgend jaar de RUN weer loopt, zo fit als een hoentje en zonder enkelbrace. Jan Willem Maat heeft zich tijdens de Nacht van Groningen gekwalificeerd met een tijd van 46:38 en tijdens de RUN moet hij genoegen nemen met een tijd van 47:09. Ook Carsten van Maasacker en Jesper Jansen lopen zich stuk op hun eigen PR die ze respectievelijk liepen tijdens de kwalificaties bij de Kooyman Polderloop in de Kwakel en de Vechtloop te Maarssen.

Naarmate de 100 KM dichter in de buurt komt tikt de klok sneller richting onze streeftijd van 450 minuten. Uiteindelijk wint de klok deze race van ons, Jesper passeert de streep als tiende loper met een tijd van 7:43:48. Dat is 13 minuten en 48 seconden boven onze streeftijd. We eindigen als 5e bij de overige teams en in het algemeen klassement zijn we terug te vinden op een 28e plaats waar er in totaal 243 teams deelnamen aan de 10 x 10 estafette.

Gelijktijdig met onze wedstrijd werden er ook nog andere wedstrijden gelopen. De 50 KM en RUN Winschoten is er zelfs in geslaagd om het WK 100 KM naar Nederland te halen. Dat betekent dat er teams van over de hele wereld in Winschoten aanwezig zijn. Bij de mannen blonk er hier iemand met kop en schouders boven uit. Enige tijd lukte het de Zweed Joonas Buud om onder het wereldrecord te lopen maar in de 'laatste 20 kilometer' moest hij het tempo naar beneden schroeven. Joonas Buud presteerde het uiteindelijk om er 6 uur 22 minuten en 44 seconden over te doen. Ja, de beste man liep in zijn eentje harder dan wij samen. Zijn gemiddelde tijd per 10 KM lag tussen de 38 en 39 minuten.

Er sneuvelden vandaag heel wat nationale records bij zowel de mannen als de vrouwen. Koreanen liepen rond met een spandoek van Guus Hiddink en heel Winschoten was voor even een wereldstad op het gebied van hardlopen.

Vol verbazing hebben we gekeken hoe sommige ultra-atleten er bij liepen. Met speels gemak of juist met lood in de schoenen. Ongelofelijk dat sommigen het gehaald hebben. Wie het niet haalde was de 82-jarige Simon Josy. Althans officieel, want doorlopen deed hij stoïcijns. De oudste deelnemer kreeg bij de 90 KM te horen dat hij boven de tijdslimiet zat om zijn laatste ronde in te zetten. Hij liep nog wel door om de 100 KM af te maken en finishte uiteindelijk in 12:03:50, om precies te zijn 3 minuten en 50 seconden boven de gestelde limiet van 12 uur. In 2013 liep hij in Oostenrijk de 100 KM in een tijd van 12:17:04. Dit was destijds goed voor een wereldrecord voor mannen boven de 80 jaar. Een prestatie van formaat als je het mij vraagt.

Al met al een mooie dag en een mooi evenement waar wij volgend jaar zeker terug zullen keren in teamverband. De uitdaging van 450 minuten blijft immers staan en is een prima motivatie voor de volgende editie.

Over Ons

Top